Taiteen tulevaisuus -manifesti

Pirkaanmaan tanssin keskuksen Taiteen tulevaisuus -manifesti

PTK:n uusi puheenjohtaja Raisa Foster huolissaan taiteen vapaan kentän tilanteesta

Raisa Foster

Taiteilija, tutkija Foster on laaja-alainen taiteen puolestapuhuja. Puolestapuhujaa tarvitaan, sillä esittävän taiteen vapaan kentän kipeästi kaipaamasta lisärahoituksesta allokoidaan osa mm. Tanssin talon ja Jazz Finland Liven toiminnan rahoittamiseen.

Pirkanmaan Tanssin Keskus ry:n uudeksi puheenjohtajaksi valittu Raisa Foster saa jatkaa puhetta taiteen puolesta. Vuodesta 2014 yhdistyksen puheenjohtajana toiminut tanssitaiteilija Tuula Linnusmäki iloitsee ensi vuoden lisärahoituksesta, mutta oudoksuu sen kohdentamista.

– Budjettiesityksessä vapaalle kentälle on tulossa lisää rahaa 3 miljoonaa euroa. Tietojemme mukaan lisärahoituksesta allokoidaan osa uusien toimijoiden mm. Tanssin talon ja Jazz Finland Liven toiminnan rahoittamiseen. Jo olemassa oleva esittävän taiteen vapaa kenttä tarvitsee jokaisen euron aliresursoituun toimintaansa. Vapaata kenttää ei tule laittaa uusien toimijoiden rahoittajiksi, Linnusmäki sanoo.

Pirkanmaan Tanssin Keskus nostaa esiin myös Pirkanmaan tilanteen. Pirkanmaalainen taiteen vapaa kenttä on eriarvoisessa asemassa ja aliresursoitu kaikilla mittareilla suhteessa valtakunnan tilanteeseen.

– Tänä vuonna Taiken toiminta-avustukset esitystaiteelle Pirkanmaalle olivat 385 000 euroa. Pääkaupunkiseudulle toiminta-avustuksia kohdistui lähes 3,8 miljoona, Varsinais-Suomeen 635 000 €, muualle (mm. Jyväskylä, Kajaani, Kuopio, Pori, Oulu, Rovaniemi) lähes 1,5 miljoonaa euroa. Pirkanmaan esitystaiteen vapaa kenttä on kasvanut 15 vuodessa merkittävästi, rahoitus ei. Valtionavustusten epätasainen jakauma tulee korjata, vaatii toiminnanjohtaja Piia Kulin.

Raisa Foster aloittaa Pirkanmaan Tanssin Keskuksen puheenjohtaja 1.1.2020. Foster on väitellyt filosofian tohtoriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2012. Hänen taideperustainen väitöstutkimuksensa käsitteli tunnustuksen pedagogiaa. Fosterilla on myös dance animateur -tutkinto Melbournen yliopistosta Australiasta ja taiteen maisterin tutkinto Aalto-yliopistosta. Viime vuosina Raisa Foster on opettanut, johtanut taiteellis-pedagogisia tutkimushankkeita ja kehittänyt oman Tanssi-innostamisen® menetelmänsä.

– Tampereelle on viime vuosina muuttanut iso joukko kunnianhimoisia tanssitaiteen tekijöitä. Mikäli rahoitus ja rakenteet eivät ole kunnossa, menetämme nämä nuoret lupaukset ja heidän mukanaan merkittävän mahdollisuuden kehittää maakunnan kulttuuritarjontaa, Foster sanoo.


Lisätiedot:
Piia Kulin, Pirkanmaan Tanssin Keskuksen toiminnanjohtaja, p. 050 552 1138 

Liikelaiturin juhlat ja videotervehdyskooste 1.12.2018

Kuvaaja: Niina Rajaniemi.

Suuret kiitokset kaikille Liikelaiturin 5-vuotisjuhlassa esiintyneille ja videotervehdyksen/onnittelun lähettäneille. Saimme kuulla ja nähdä mitä hienoimpia puheita ja muistoja Liikelaiturista vuosien varrelta! Kiitos myös kaikille juhliin osallistuneille.

Liikelaiturin 5-vuotisjuhlavuoden videotervehdyskoosteen pääset näkemään täältä: https://vimeo.com/306195614 Ensiesitys oli Liikelaiturilla 1.12.2018.

 

Liikelaiturin juhlavuoden katsojapalkinnot

Pirkanmaan Tanssin Keskus ry myönsi Liikelaiturin juhlavuoden katsojapalkinnot Liikelaiturin juhlissa 1.12.2018. Liikelaiturin juhlavuoden suuryleisö katsojapalkinnon sai Tapio Järvi ja tanssin ammattilainen katsojapalkinnon sai Hanna Kahrola.

Liikelaiturin juhlavuoden katsojat saivat palkinnoksi kutsuvierasliput Puccinin La Boheme -oopperaan Tampere-taloon. Liput lahjoitti Liikelaiturin yhteistyökumppani Tampere-talo ja Tampereen Ooppera.

ONNITTELUT PALKITUILLE!

 

LIIKELAITURIN JUHLAVUODEN SUURYLEISÖPALKINTO
TAPIO JÄRVI

Kuvaaja: Nelli Ojapalo.

Palkintoperustelu:
Tapio Järvi, tuttavallisemmin Tapsa on käynyt Liikelaiturilla vuodesta 2015 lähtien. Hän on siis melkein alkuperäisiä Liikelaiturilaisia. Tapsa tuli tutuksi meille yhteistyöhankkeemme kautta ja hänet on siitä lähtien voinut tavata lähes jokaisessa esityksessä tai tapahtumassa, mitä ikinä Liikelaiturilla järjestetäänkin. Tapsa on kertonut nauttivansa taiteesta monipuolisesti ja tanssitaiteessa hänen mielenkiinnon kohteensa yhdistyvät. Hän on todennut taiteesta näin: ”En minä osaa tätä taidetta määritellä oikein muuten kuin, että se on vapauden tunne minun sisällä”. Vapaudelle ja tuleville Liikelaituri vuosille!

 

LIIKELAITURIN JUHLAVUODEN TANSSIN AMMATTILAINEN KATSOJAPALKINTO
HANNA KAHROLA

Kuvaaja: Nelli Ojapalo.

 
Palkintoperustelu:
Hanna Kahrola on tamperelainen tanssitaiteilija ja tanssin kentän monitoimija, joka taiteilijana etsii kehollista huumoria, liikuttavaa vaikuttamista ja läsnä olevan ilmaisun voimaa. Liikelaituri on tullut hänelle tutuksi marraskuusta 2014 lähtien, jolloin hänet valittiin Liikelaiturin taiteelliseen suunnittelutyöryhmään. Tämän jälkeen ei ole ollut olemassa roolia, missä Hanna ei olisi Liikelaiturilla vaikuttanut. Taiteellisen työnsä lisäksi hän käy katsomassa kaikki esitykset ja osallistuu kaikkiin tapahtumiin. Kiitos Hanna!

 

Tanssin aluekeskusverkostolla on verkkosivut

Tanssin aluekeskusverkoston yhteiset verkkosivut ovat auenneet. Verkkosivuille on koottu tanssin aluekeskusverkoston yhteiset materiaalit sekä aluekeskusten esittelyt. Käy tutustumassa osoitteessa: https://www.tanssinaluekeskusverkosto.fi/

Pirkanmaa ja Häme

Toiminnanjohtaja
Piia Kulin
gsm. 050 552 1138
piia.kulin(at)sisasuomentanssi.fi

Postiosoite:
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus
Yliopistonkatu 58 D
33100 Tampere