Tanssin ammattilainen, älä jää yksin – tule Kiertoliikkeeseen!

1.Kiertoliike_banneri_600x210px_9.9.15

Tämä kutsu on sinulle, tanssitaiteilija, koreografi, pedagogi, tutkija, tuottaja, rahoittaja, kriitikko tai muutoin tanssin parissa työskentelevä. Historian ensimmäinen valtakunnallinen tanssin ammattilaisfoorumi Kiertoliike kokoaa tanssin kentän toimijat yhteen 2.–3.11. Kaapelitehtaalle Helsinkiin.

Luvassa on inspiroivaa ja yllättävääkin ohjelmaa vallan ja mielivallan teemoista – keskustelua johdattamassa kiinnostavia asiantuntijoita myös tanssin kentän ulkopuolelta.

Kirjailija, esseisti Antti Nylén kysyy luennossaan, onko taiteilijuus ammatti vai kohtalo. Paneelikeskustelussa pohditaan tanssin ammattilaisen muuttuvaa ammatti-identiteettiä ja vaatimuksia – syrjäyttääkö monipuolinen esitystaiteilija perinteisen tanssiammattilaisen roolin? Tanssitaiteen mielivaltaiset rahoitusrakenteet joutavat taas altaaseen tanssitaiteilija Jarkko Partasen By the Pool -esityskonseptin äärellä.

Ohjelmassa on myös esityksellisiä puheenvuoroja ja ”aamuhartauksia”, joissa keho viritetään vallan teemoihin Jyrki Karttusen roolihahmon Jeminan ja Sonya Lindforsin mielivaltaisessa ohjauksessa.

Kiertoliike järjestetään Tanssin talon ja tanssin aluekeskusten yhteistyönä. Tapahtuma vaihtaa paikkakuntaa vuosittain – ensi vuonna Kiertoliike kokoaa tanssin kentän Jyväskylään.

Tule tapaamaan muita alan ammattilaisia, inspiroitumaan ja yllättymään, ja vaikuttamaan siihen millainen tanssin ammattilaispäivä tulee tulevaisuudessa olemaan!

Ohjelma ja ilmoittautuminen (25.10. mennessä):
www.kiertoliike.tanssintalo.fi

Tanssiva Kaukaharju -kokonaisuus käynnistynyt

Tanssiva Kaukaharju -kokonaisuus on käynnistynyt Tampereen kaupungin tehostetun palveluasumisen yksikössä Kaukajärvellä. Tanssitaiteilijat Hanna Kahrola ja Helena Kekäläinen työskentelevät Kaukaharjulla syys-marraskuun 2015. Seuraa taiteilijoiden työskentelyä: http://tanssiva.blogspot.fi/

Lisätietoja: Tanssiva Kaukaharju -kokonaisuus

Liikelaiturin menneet esitykset

Nykytanssin esitysilta:
Voittajat ja vapautujat valokeilassa Liikelaiturilla!

Kahden sooloteoksen esitysilta hurmasi yleisönsä viimeksi helmikuussa Nokian
Tehdassaaren Tehdas 108:n näyttämöllä. Nyt esitykset nähdään Liikelaiturilla pe
8.5.2015 klo 19.

Noora Nenosen The Horse Show on teos voittajista, häviäjistä ja hevosesta.
Inhimillisyyden ja eläimellisyyden rajoilla tasapainoileva teos pureutuu voiton ja
tappion tematiikkaan purkaen auki niiden fyysisyyttä ja tarkastellen länsimaista
mestariuden olemusta.

Outi Yli-Viikarin sooloteos A Journey Towards Matter and Mind on fyysinen luonnostelma, joka tunnustelee ihmisaineen mahdollisuutta vapautua liikkeeseen mielensä mukaisesti. Teos jatkaa Yli-Viikarin helmikuussa esittämän sooloteoksen Hengitys Hiili Healing jalanjäljissä, yhdistäen vanhoja ja uusia ajatuskulkuja.

Noora Nenonen on tamperelainen tanssitaiteilija, joka toimii vaihtelevissa rooleissa esittävän taiteen kentällä Suomessa ja ulkomailla. Outi Yli-Viikari on tamperelainen tanssi- ja kuvataiteilija. Yli-Viikari työskentelee kansainvälisesti esiintyjänä, koreografina ja kuvataiteilijana sekä itsenäisesti että erilaisissa
taiteilijakokoonpanoissa.

Esitysaika: pe 8.5.2015 klo 19.00
Paikka: Liikelaituri, Yliopistonkatu 58 D, sisäpiha
Lipun hinnat: 18/12€
Lippuvaraukset: toimisto@sisasuomentanssi.fi / 050 352 8138 sekä 1 h ennen ovelta.
Kohdeyleisö: nuoret ja aikuiset
Järjestäjä: Sisä-Suomen tanssin aluekeskus
Tukijat ja yhteistyötahot: Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste ja Tehdas 108.

The Horse Show, kuva Ilkka Aaltonen

The Horse Show, kuva Ilkka Aaltonen

Toteutunut yhteistyö ja kuntatoiminta

Yhteistyö ja kuntatoiminta 2011

Kevätkausi 2011

Tampere

Helena Kekäläinen pitää nykytanssi-improvisaatiokurssin Pispalan nykytaiteen keskus – Hirvitalolla pe-su 10.-12.6.2011. ”Improvisaatiosta tanssi-installaatikoksi” -kurssi on avoin kaikille tanssista kiinnostuneille. Yhteistyössä Pispalan kumppanuus ry. Tapahtuma facebookissa: https://www.facebook.com/event.php?eid=215055785192940

Mänttä

Onni Sarvela vetää Break dance -työpajat maahanmuuttajalapsille ja -nuorille Mäntässä 13.6.2011. Yhteistyössä Lastensuojeluyksikkö Siivet Oy.

Akaa

Kesäkatu -11 järjestetään Akaalla lauantaina 18.6.2011. Tänä vuonna Kesäkatu menee metsään! Bussi kuljettaa katsojat kulttuuritalo Laaksolalta Viialan pururadalle, joka toimii Kesäkadun teosten tapahtumapaikkana. Kesäkadun kotisivut osoitteessa http://kesakatu.nettisivu.org/

Hämeenkyrö

Tanssiva Muumilaakso – esitys ja työpajat

Kyröskosken koulun 1.-6. -luokkalaiset oppilaat käyvät katsomassa Tanssiteatteri MD:n Tanssiva Muumilaakso -teoksen torstaina 7.4.2011 klo 10 (100 hlö) ja klo 13 (177 hlö). Esitystä seuraavalla viikolla yhteisötanssitaiteilijia Marjo Hämäläinen vetää jokaiselle luokalle tanssityöpajan, joka pohjautuu nähtyyn esitykseen. Työpajan kesto on n. 60 minuuttia ja paikkana koulun liikuntasali. Työpajat toteutetaan 11.-13.4.2011 välisenä aikana.

Orivesi

Suuri Tanssinäytös Orivedellä

Oriveden seudun kansalaisopiston, Piia Hakovirran baletti- ja liikuntakoulun ja Oriveden kulttuuripalveluiden järjestämä Suuri Tanssinäytös järjestetään vuonna 2011 keskiviikkona 13.4. ja torstaina 14.4. Näytös kerää paikalliset tanssin harrastajat yhteen Oriveden opiston Klemettisalille. Suuressa Tanssinäytöksessä vierailee myös tamperelainen Tanssiteatteri TanssiBoxi teoksella Istuva rumpu. TanssiBoxin vierailu näytöksessä on toteutettu yhteistyössä Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa.

Syyskausi 2011

Lasten tanssipajat yhteistyössä Taidekaaren kanssa

Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen ja Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Taidekaaren yhteistyö jatkuu syyskuussa 2011. Marjo Hämäläinen ja Minna Vapaa-Suominen vetävät tamperelaisille alakoulun kakkosluokkalaisille “Pääosassa” -tanssityöpajoja syyskuun lopusta alkaen. Anu Silvennoinen taas vetää päiväkoti- ja esikoululapsille Taidekaaren 3 x Muumi -kokonaisuuteen liittyvät flamencopohjaiset tanssityöpajat. Työpajan aiheet kumpuavat Tove Jansonin Kuka lohduttaisi Nyytiä kirjasta. Myös Silvennoisen työpajat alkavat syyskuussa. Tutustu Taidekaareen: www.tampere.fi/taidekaari

Tanssia Tammelassa

Kanta-hämäläiset tanssitaiteilijat Tuula Jalasvirta-Kreander, Tanja Kunnari ja Anastasia Soupios esiintyvät Tammelassa Mikaelin tapahtumassa perjantaina 30.9.2011 klo 19.45 ja 20.45. Sisä-Suomen tanssin aluekeskus toteuttaa esityksen yhteistyössä Tammelan kunnan kanssa.

Maalarin harmaa päivä pääkirjasto Metsossa

Anu Silvennoisen ja työryhmän kesäkuussa 2011 ensi-iltansa saanut koko perheen flamencotanssiteos esitetään nyt pääkirjasto Metsossa. Maalarin harmaa päivä nähdään Metson Pietilä-salissa lauantaina 29.10.2011 klo 13.-13.45. Vapaa pääsy!

* * *

<<< Takaisin arkistoon
Palaa takaisin Yhteistyö- ja kuntatoiminta -pääsivulle >>>

Yhteistyö ja kuntatoiminta 2012

Kevätkausi 2012

Kun saavumme tähän hetkeen

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus toteuttaa kevään 2012 aikana Kun saavumme tähän hetkeen -esityskokonaisuuden kiertueen Pirkanmaan kunnissa. Kiertueen toteuttamiseen aluekeskus on saanut tukea Pirkanmaan taidetomikunnalta.

Kun saavumme tähän hetkeen on kokonaisuus, jossa tanssi, runot, musiikki ja osallistujat kohtaavat joka kerta ainutlaatuisella tavalla. 89-vuotias lausuja Helvi Lehtonen, näyttelijä Riitta-Liisa Helminen-Orsmaa ja hänen pojantyttärensä, koululainen Anna Orsmaa tanssivat, laulavat runoja ja kertovat välähdyksiä elämästään. Yhteisötanssitaiteilija Marjo Hämäläinen johdattelee yleisön vuorovaikutukseen, aina omalla tavallaan, osallistujia kuunnellen.

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus on mukana Pirkanmaan taidetoimikunnan järjestämällä Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -teemaviikolla 21.-17.5.2012. Aluekeskus järjestää tuolloin Kun saavumme tähän hetkeen –teoksen avoimen harjoituksen Willa Violan Kunto-Galleriassa (Juhlatalonkatu 7, Tampere) keskiviikkona 23.5.2012 klo 10.00.

* * *

Kuka jää yksin?

Pirkanmaan maakuntakiertue – Akaa – Hämeenkyrö – Parkano

Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kuntatoiminta Pirkanmaalla aloitettiin tammikuussa 2012 yhteistyössä Läntisen tanssin aluekeskuksen (www.l-tanssi.fi/dance/) kanssa toteutetulla tanssiteoskiertueella pirkanmaan kunnissa. Kuka jää yksin? -teos on suunnattu 3-6 -vuotiaille lapsille ja siinä tanssivat MaijaHoisko ja Kalle Suominen. Esityksen lisäksi lapset pääsevät tutustumaan teoksen teemoihin ”Kuka saa kaverin?” -työpajassa. Teos kiertää Hämeenkyrössä, Parkanossa ja Akaalla.

Kiertueen järjestää Sisä-Suomen tanssin aluekeskus yhteistyössä Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa.

Esityspaikat:

Akaa
Tiistaina 24.1.2012
Paikka: Akaan kaupunginkirjasto

Hämeenkyrö
Torstaina 26.1.2012 ja  perjantaina 27.1.2012
Paikka: Kirkonkylän koulun sali
Kaksi esitystä molempina päivinä klo 9.30 ja 11.15

Parkano
Perjantaina 3.2.2012
Paikka: Parkanon urheilutalo
Kaksi esitystä: klo 9.30 ja 10.30

Kuka jää yksin? -teosesittely

– pieni teos suurista tunteista kaikkein pienimmille.

Joskus jää yksin, vaikka ei halua. Mitä silloin pitäisi tehdä?

Työryhmä on tarttunut koskettavaan ja haastavaan aiheeseen, yksinäisyyteen – ulkopuolelle jäämiseen. Kuka jää yksin? -teos aukeaa moniulotteisena tilana, joka voi yhtä hyvin olla kurjaa yksinäisyyttä tai hurjaa seikkailua Superystävän kanssa. Puolituntisen aikana lavalle marssii kahden tanssijan lisäksi liuta mitä mielikuvituksellisimpia tekstiiliveistoksia.

Konsepti: Maija Hoisko ja Nanda Björklund
Koreografia: Maija Hoisko
Esiintyjät: Kalle Suominen ja Maija Hoisko
Tekstiiliveistokset ja visualisointi: Nanda Björklund
Esityksen kesto: n. 30 min
Ikäryhmä: 3-6 -vuotiaat

Kuka saa kaverin? -työpaja 3-6 -vuotiaille lapsille

Kuka jää yksin? -teokseen liittyvässä tanssityöpajassa kehitetään tanssillisten tehtävien avulla yhteistyötaitoja pareittain ja ryhmässä ja valmistetaan yhdessä lasten kanssa ”ystävyystanssi”.

Ohjaajat: Kalle Suominen ja Maija Hoisko
Työpajan kesto: 45 min
Ikäryhmä: 3-6 -vuotiaat

* * *

<<< Takaisin arkistoon
Palaa takaisin Yhteistyö ja kuntatoiminta -pääsivulle >>>

 

Yhteistyö ja kuntatoiminta 2013

Syyskausi 2013

Pääosassa -kokonaisuus tamperelaisille 2 -luokkalaisille

Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen ja Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Taidekaaren yhteistyö jatkuu syyskuussa, kun tampereella starttaa jälleen Pääosassa -kokonaisuus. Syyslukukauden ohjelmistossa on Tanssiteatteri MD:n Ronja Ryövärintytär -tanssiteos, sekä siihen liittyvät tanssityöpajat. Kokonaisuuteen osallistuvat kaikki tamperelaiset 2.- luokat niin yleis- kuin erityisopetuksen puolelta.

Kokonaisuuden kantavia teemoja ovat tänä vuonna ystävyys ja oman rohkeuden löytäminen. Ronja Ryövärintytär -tanssiteos on pohjana tanssityöpajalla, jossa ilmaistaan tunteita tanssimalla. Työpajojen ohjaus: Sisä-Suomen tanssin aluekeskus, Päivi Mantere ja Minna Vapaa-Suominen.

www.tampere.fi/taidekaari/

Työpajaohjaajien taustat:

Paula Mantere on koulutukseltaan tanssinopettaja (AMK). Hän valmistui Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta vuonna 2007. Tanssinopettajan tutkintoon sisältyvät opettajan pedagogiset opinnot. Valmistumisensa jälkeen Paula on työskennellyt tanssin tuntiopettajana päätoimisesti yksityisessä tanssikoulussa ja sivutoimisesti eri voimisteluseuroissa. Opetustyönsä kautta hän on erikoistunut lasten luovaan tanssiin. Koreografioita Paula on tehnyt tanssikoulun oppilasnäytöksiin, harrastajateatterin tanssijoille ja näyttelijöille sekä erilaisiin tanssiproduktioihin.

Tanssitaiteilija Minna Vapaa-Suominen on tanssin pitkänlinjan ammattilainen, jonka 30-vuotiseen työuraan kuuluu toimiminen sekä tanssinopettajana, tanssijana että koreografina. Viime vuosina haasteellisimmaksi ja rakkaimmaksi työsaraksi on muodostunut erityislasten ja nuorten tanssinopetuksen kehittäminen. Paljetti on Minna Vapaa-Suomisen tanssiryhmä, jossa kaikenlaiset lapset saavat mahdollisuuden harrastaa tanssia. Mottona on, että kaikki osaavat ja saavat tanssia.

* * *

Kevätkausi 2013

Kun saavumme tähän hetkeen -esityskiertue Pirkanmaan kunnissa

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus järjestää Kun saavumme tähän hetkeen -esityskiertueen Pirkanmaan kunnissa. Kiertueen järjestämistä varten aluekeskus on saanut tukea Pirkanmaan taidetoimikunnalta. Alun perin syyskaudelle 2012 suunniteltu kiertue Pirkanmaan kunnissa siirtyi osittain toteutettavaksi alkuvuodelle 2013.

Kun saavumme tähän hetkeen on kokonaisuus, jossa tanssi, runot, musiikki ja osallistujat kohtaavat joka kerta ainutlaatuisella tavalla. 89-vuotias lausuja Helvi Lehtonen, näyttelijä Riitta-Liisa Helminen-Orsmaa ja hänen pojantyttärensä, koululainen Anna Orsmaa tanssivat, laulavat runoja ja kertovat välähdyksiä elämästään. Yhteisötanssitaiteilija Marjo Hämäläinen johdattelee yleisön vuorovaikutukseen, aina omalla tavallaan, osallistujia kuunnellen.

Lue lisää

* * *

<<< Takaisin arkistoon
Palaa takaisin Yhteistyö ja kuntatoiminta -pääsivulle >>>

Pirkanmaa ja Häme

Toiminnanjohtaja
Piia Kulin
gsm. 050 552 1138
piia.kulin(at)sisasuomentanssi.fi

Postiosoite:
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus
Yliopistonkatu 58 D
33100 Tampere