La Lavadora

– Flamencotanssiteos arjesta

LA LAVADORA_tuotannot

Katso kuvia esityksestä

Miten laulaa pesukone siguiriyan rytmiin? Miten alegrias taipuu imurointiin? Mitä tapahtuu, kun flamencon rytmiikka kohtaa omaa elämäänsä elävät kodinkoneet, laulun sekä loop-tekniikan?

La Loop -työryhmän teos La Lavadora (”Pesukone”) käsittelee flamencon keinoin arjen toistoa.

Kotiäidin arjen luuppi, työelämän oravanpyörän vuosikello, vanhuksen päivien verkas toiste. Olit vanhus tai lapsi, työssä tai työelämästä syrjässä, arki koostuu rutiineista ja toistosta. Elämä muodostuu samanlaisten toimien toistamisesta. Onko elämä sarja toistoja vai enemmän? Miten ihminen säilyy elävänä, herkkänä ja kokevana rutiinien keskellä? Mitä tapahtuu, kun toisto katkeaa?

Teoksessa arkielämän tapahtumia tarkastellaan teknisen näkökulman läpi. Ilmaisumuotona on flamencotanssiin ja rytmiikkaan pohjaava liikemateriaali, mutta äänimaisemana on monenlaista variaatiota ”kone-flamencosta” rikkinäisten kodinkoneiden tuottamaan äänimaisemaan, sekä äänitekniikkaa hyväksi käyttäen loopattuun lauluun ja flamencon rytmeihin. Äänimaisema rakennetaan osin esitystilanteessa.

Teos koostuu työryhmän yhdessä improvisoimista kohtauksista, joiden pohjana ovat erilaiset arkiset, hetkittäiset välähdykset. Oman lisänsä teokselle tuovat Kokeellisen Elektroniikan Seuran suunnittelemat ja toteuttamat lavastukselliset ja äänitekniset elementit, joiden ansiosta myös kodinkoneet ovat orgaaninen osa koreografiaa ja äänimaisemaa.

Esiintyjien, tanssija-koreografi Anu Silvennoisen ja laulaja-muusikko Reetta Sariolan yhtenä suurena inspiraation lähteenä ja teemallisena lähtökohtana teokselle on pienten lasten vanhemmuus sekä kotiarki lasten kanssa.

Työryhmä:

Koreografia ja tanssi: Anu Silvennoinen
Musiikki ja äänimaisema: Reetta Sariola
Valo- ja äänisuunnittelu: Tero Koivisto
Pukusuunnittelu: Katrin Oro
Lavastukselliset ja äänitekniset elementit: KOELSE – Kokeellisen Elektroniikan Seura

Teos toteutetaan Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen osatuotantona. Teoksen valmistumista ovat tukeneet myös Pirkanmaan taidetoimikunta, Valtion tanssitaidetoimikunta sekä Tampereen kaupunki.

La Lavadora sai ensi-iltansa lauantaina 25.5.2013 Hällä-näyttämöllä. Lisäesitykset su 26.5., ke 29.5. ja to30.5.2013.

Tutustu työryhmään:

Anu Silvennoinen on tamperelainen freelance-tanssitaiteilija. Hän on opiskellut Tukholman Danshögskolanissa tanssipedagogiksi sekä suorittanut flamencotanssin jatko-opintoja mm. Sevillassa Espanjassa. Hän on toiminut tanssijana ja koreografina erilaisten kokoonpanojen kanssa 2000-luvun alusta lähtien Suomessa ja Ruotsissa.

Omassa taiteellisessa työskentelyssään Anu Silvennoinen on tutkinut mm. flamencon muuntuvuutta ja uusia näkökulmia lähestyä voimakkaaseen perinteeseen pohjaavaa taidemuotoa. Hän on kiinnostunut tutkimaan genrerajoja ylittäviä lähestymistapoja flamencotaiteeseen sekä käsittelemään myös yhteiskunnallisia ilmiöitä töissään.

Anun merkittävimpiä töitään ovat mm. lapsille suunnattu flamencotanssiteos Maalarin harmaa päivä (2011), sooloteos Otollista maaperää (2010), kansainvälinen yhteistyöprojekti Soleá Online (2008) sekä sooloteos Toisaalla (2006).

Silvennoinen on 1- ja 3 -vuotiaiden poikien äiti, sekä 9- ja 10 -vuotiaiden pojan ja tytön äitipuoli.

Reetta Sariola on valmistunut maisteriksi musiikkitieteestä Helsingin yliopistosta. Hän on työskennellyt kulttuurituottamisen parissa Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksessa vuodet 2005-2010. Tällä hetkellä hän opiskelee klassista laulua Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Kiinnostuksen kohteena omassa taiteellisessa tuotannossa Reetalla on sensitiivisyys ja kokeilu, sekä etsiä uusia tapoja lähestyä klassista laulua. Viimeisimmäksi hän on ollut mukana Hannu ja Kerttu -lastenoopperassa (Hannuna), sekä monitaiteellisessa Reincarnations -produktiossa (molemma 2011).

Sariolalla on 1-vuotias tytär ja 3-vuotias poika.

Tero Koivisto valmistui TAMKin Taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta talvella 2009 vahvuutenaan valoilmaisu. Tätä nykyä hän työskentelee esittävien taiteiden parissa kuvallisesta, valollisesta ja äänellisestä ilmaisusta vastaten.

Tero on sijaisemo 10-vuotiaalle bordercollien pennulle.

Katrin Oro on valmistunut pukuompelijaksi vuonna 2010. Hän on myös suorittanut käsityödiplomin, ja hänen intohimonaan onkin tehdä luomuksia niin käsityön kuin maalauksen kautta. Katrinin taustalta löytyy mm. muutamia projekteja ja yksi taidenäyttely.

Pirkanmaa ja Häme

Toiminnanjohtaja
Piia Kulin
gsm. 050 552 1138
piia.kulin(at)sisasuomentanssi.fi

Postiosoite:
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus
Yliopistonkatu 58 D
33100 Tampere