Liikelaiturin juhlat 1.12.2018

Kuva: Niina Rajaniemi

Pirkanmaan Tanssin Keskuksen koordinoimalla Liikelaiturilla on vietetty kuluvana vuonna juhlavuotta erilaisten tapahtumien ja esitysten kera. Juhlaan on aihetta, sillä Liikelaiturille myönnettiin syksyllä 2017 tanssitaiteen valtionpalkinto ja tänä vuonna Liikelaituri täyttää 5 vuotta. Juhlavuosi huipentuu Liikelaiturilla vietettäviin juhliin 1.12.2018.

Päivä alkaa Liikelaiturin avoimilla ovilla klo 10. Luvassa on mm. kehon herättelyä ja liikkeeseen saattelua pirkanmaalaisten tanssitaiteilijoiden Hanna Kahrolan ja Nelli Ojapalon johdattelemana. Avointen ovien jälkeen klo 11-12 tarjolla on 200:lle ensimmäiselle perinteinen joulupuurotarjoilu ulkoilmassa. Tulijoita suositellaan pukeutumaan säänmukaisesti. Avoimet ovet ja puurotarjoilu ovat suunnattu kaikille lapsista ikäihmisiin.

Liikelaiturin juhlatilaisuus järjestetään iltapäivällä klo 13 alkaen. Juhlapuhujat ovat Rosa Meriläinen (pääsihteeri keskusjärjestö KULTA) ja Samuli Nordberg (yliopistonlehtori Näty). Juhlatervehdyksillä Liikelaituria muistavat Matti Numminen (johtaja Tanssin talo), Pilvi Porkola (performanssitaiteilija, kirjoittaja ja taiteen tutkija), Paula Tuovinen (johtaja Taiteen edistämiskeskus) ja Jussi Tuulensuu (vastaava päätoimittaja Aamulehti). Juhlassa esiintyy performanssitaiteilija Helinä Hukkataival, pirkanmaalaisia tanssitaiteilijoita ja seremoniamestarina toimii sirkustaiteilija, klovni Janna Haavisto. Juhlassa jaetaan kaksi Liikelaiturin juhlavuoden katsojapalkintoa, toinen suuryleisön edustajalle ja toinen tanssin ammattilaiselle. Lisäksi luvassa juhlabingo, ongintaa, yllätysohjelmaa sekä kakkua ja kahvia.

Kaikkiin päivän tapahtumiin on vapaa pääsy! Ei ennakkoilmoittautumisia eikä lahjoja.

TERVETULOA JUHLIMAAN!

Juhlapäivän 1.12.2018 ohjelma Liikelaiturilla:

klo 10-11     Liikelaiturin avoimet ovet lapsista ikäihmisiin

klo 11-12     Joulupuurotarjoilu

klo 13-15     Liikelaiturin Juhlat           

Ohjelmatiedot yksityiskohtaisemmin tapahtumasivulla.

 

Lisätiedot

Toiminnanjohtaja Piia Kulin, puh. 050 552 1138, piia.kulin (ät) sisasuomentanssi.fi

Videotervehdyshaku: Liikelaiturin 5v-juhlat

Olemme tekemässä valtionpalkitun 5-vuotiaan Liikelaiturin kunniaksi videokoostetta, jonka ensi-esitys on Liikelaiturin juhlissa 1.12.2018. Keräämme videokoosteeseen tervehdyksiä, onnitteluja, muistoja, yllätyksiä ja kompastuskiviä vuosien varrelta. Ei ole väliä, oletko Liikelaiturin käyttäjä, siellä vieraillut, sinne aina kovasti halunnut tai sivusta toimintaa seurannut. Otamme vastaan kaiken mahdollisen Liikelaituriin liittyen. 

Videotervehdykseen riittää puhelimella, vaakatasossa kuvattu video. Video voi olla max. 15 sekuntia pitkä. Videon ei tarvitse olla kuvaa kasvoistasi, vaan se voi olla mitä vaan – aivan kuten Liikelaiturikin! Jos videoosi liittyy puhetta, pidäthän huolta ettei se jää taustamelun alle. Muista myös kertoa kuka olet. 

Videotervehdykset toimitetaan 11.11.2018 mennessä Liikelaiturin juhlavuoden tuottaja Nelli Ojapalolle, joko sähköpostilla liikelaituri (ät) sisasuomentanssi. fi tai whatsappilla 044 564 4773. Lisätietoja saa samoista kanavista.

Tule mukaan Liikelaiturin juhlavuoteen ja itse juhliin 1.12.2018! Viestiä saa jakaa eteenpäin.

Liikelaiturin kesä: demoja sekä kaksi ensi-iltaa

Se on kesä taas ja Liikelaiturin valtaa upeat kesäresidenssitaiteilijat. Luvassa on monipuolinen kattaus tanssitaidetta laidasta laitaan: avoimia harjoituksia, aamutunteja, demoja ja esityksiä. Pistähän kalenteriin varaukset ja tule tanssin pariin Liikelaiturille!

Liikelaiturin kesäresidenssin aloittaa All Traces of Strange Dreaming -työryhmä: koreografi, ohjaaja Fuji Hoffmann sekä tanssijat Niko Arola, Hanna Kahrola, Oona Leinonen, Nelli Ojapalo, Janina Salmela, Wilma Seppälä ja Ida Teeri. Työryhmä harjoittelee teostaan, jonka inspiraationa on H.P. Lovecraftin novelli Call of Cthulhu (Cthulhun kutsu). Työryhmä on aloittanut yhteisen työskentelyn kesällä 2017 ja teosta on työstetty lyhyissä jaksoissa kuluneen vuoden aikana. Teoksen avoin harjoitus to 7.6. klo 19-20.30. Residenssin päättää su 10.6. klo 18 esitettävä demo, joka on ensimmäinen esitysmuotoinen versio prosessista. Liput 3 €, maksu käteisellä.

Kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa Liikelaiturilla työskentelee Elävä galleria -taiteilijaryhmä: Matti Haaponiemi, Disa Kamula, Linda Kuha, Sini Muranen ja Ilmari Tiitinen. Ryhmä koostuu tanssin, teatterin ja musiikin ammattilaisista. Ryhmä valmistelee ensi-iltaan Elävä galleria – tanssillisen installaation, jossa yleisöä rohkaistaan lempeästi astumaan ulos perinteisestä katsojan roolista aktiivisiksi osallistujiksi. Installaatio koostuu helposti lähestyttävistä interaktiivisista pienoisteoksista, joihin yleisö saa osallistua omalla tavallaan: katsoen, liikkuen, tanssien, leikkien, kysellen, kuunnellen, kokeillen, ihmetellen tai ihan vain läsnä ollen. Installaation avoimet harjoitukset ke 13.6. klo 18-20, vapaa pääsy. Esitykset pe 15.6. klo 18 (ensi-ilta) sekä la 16.6. klo 14 ja 18. Liput: 10 € / 5 €, maksu käteisellä. Lippuvaraukset 8.6. mennessä osoitteesta janne(ät)jotodo.fi

Kesäkuun ajan Liikelaiturilla valmistautuu Vaikutuksia Ympäröivästä -teoksen ensi-iltaan Oona Leinonen, Anna Pesonen ja Tuija Touhunen. Teoksessa tarkastellaan yhteiskunnan muodostamien sääntöjen ja normien noudattamista ja rikkomista, pohditaan mitä on tämän päivän suomalaisuus ja miten tähän kaikkeen liittyy hiljaisuus. Performatiivinen teos yhdistelee musiikkia, tanssia ja tekstiä. Esitykset pe 29.6. klo 18 ja la 30.6. klo 15, vapaa pääsy. Liikelaiturilla nähtävien esitysten lisäksi prosessiin kuuluvat erilaiset ulostulot eripuolilla Tamperetta kesäkuun aikana. Näitä voi seurata facebookissa tapahtumasta ”Vaikutuksia Ympäröivästä”.

Heinäkuun alussa työryhmä Matti Haaponiemi, Niina Kastari, Essi Koivula, Antti Marjakangas ja Mikko Turpeinen jatkavat toukokuussa aloitettua Like a virgin – taiteellista prosessia. Improvisatorinen teos on syntynyt ajatuksesta yhdistää moniaistillista esineiden tutkimista sekä kontakti-improvisatorista työskentelyä. Teoksessa kannustetaan näkemään kosketus moniulotteisena ja olennaisena tapana olla ihminen ja tavoitteena on tehdä näkyväksi, että kosketus liikuttaa. Like a virgin -demo pe 6.7. klo 14, vapaa pääsy. Ensi-iltansa teos saa 10.8.2018 Liikelaiturilla.

Heinäkuussa Liikelaiturilla sirkustaiteilija, -ohjaaja, klovni sekä tanssitaiteen ammattilaishäärääjä Reija Tapaninen työstää tulevaa ohjaustaan Sijainen. Sijainen on siirtymä. Ulkopuolisuuden koettelemus. Teos hajonneista unelmista. Se on sooloteos Reijalle, mutta näyttämöllä teoksen esittävät hänen kolme sijaistaan. Kahden viikon aikana hän tavoittelee kehollisia tuntemuksia, joita luopumisen teema hänessä herättää. Miten siirtyä kehollisesta esiintyjästä sivuun astujaksi, muin keinoin tulkitsijaksi? Sijainen-keskustelutilaisuus pe 20.7. klo 12-13, vapaa pääsy.

Lovekicks-teosta harjoitellaan Liikelaiturilla sekä kesä- että heinäkuussa. Lovekicks on Anniina Kumpuniemen koreografia kahdelle tanssijalle Katriina Kantolalle ja Antti Seppäselle. Teoksen äänisuunnittelija on Teemu Kiiskilä. Teoksen teemana on ”yhteinen rakkaustarina”. Teoksessa tanssitaan yleismaailmallista rakkaustarinaa etsien ja pohtien, millaisia tuntemuksia, kokemuksia ja liikahduksia rakkaus ja rakastuminen herättävät kehossa. Lovekicks-teoksen harjoitukset alkoivat heinäkuussa 2017 Lake Studios Berlin -residenssissä. Työryhmä pitää ammattilaisten ja tanssin ammattiopiskelijoiden maksuttomat aamutreenit ti 19.6. ja ke 20.6. klo 9-10 Liikelaiturilla. Lovekicks-demoesitys 31.7.2018 klo 19. Liput 5 €, maksu käteisellä.

Liikelaiturin kesäresidenssi –jakson päättävät Itävallassa asuvat ja pitkin Eurooppaa työskentelevät tanssitaiteilijat Elina Lautamäki ja Outi Valanto. Lautamäki kehittää residenssin aikana soolotanssia lokakuun Fallhöhe ensi-iltaa varten. Teos on nykysirkusta ja nykytanssia yhdistävä teos uskaltamisesta ja epäonnistumisesta. Soolon lähtökohtana on liikkeen ja materiaalin suhde; tilassa ja tanssin liikekielessä. Myös Outi Valanto käyttää residenssiajan tulevan sooloteoksensa työstämiseen. Demo la 4.8. klo 18, vapaa pääsy.

Tiivistetty kooste/aikataulu Liikelaiturin kesäresidenssijaksoista ladattavissa tästä.

Liikelaiturille myönnettiin tanssitaiteen valtionpalkinto

Liikelaiturille myönnetyn tanssitaiteen valtionpalkinnon vastaanottivat (vas.) toiminnanjohtaja Piia Kulin, tanssitaiteilijat Maija Ikonen, Noora Nenonen, Diina Bukareva, hallituksen puheenjohtaja Tuula Linnusmäki sekä tanssitaiteilijat Hanna Kahrola ja Maija Hoisko.

Liikelaiturille / Pirkanmaan Tanssin Keskus ry:lle on myönnetty tanssitaiteen valtionpalkinto. Ministeri Sampo Terho jakoi valtionpalkinnot 24. marraskuuta Helsingissä.

Palkintoperustelut:
Pirkanmaan Tanssin Keskuksen koordinoima Liikelaituri on kiinnostava, ei-perinteisten poikkialaisten kokeilujen ja esitysten näyttämö. Vuodesta 2013 toimineesta esitys- ja harjoitustila Liikelaiturista on kasvanut muutamassa vuodessa pirkanmaalaisen tanssin vapaan kentän sydän. Liikelaituri on uudistanut tanssi- ja esitystaiteen toimintaedellytyksiä alueellisesti ja valtakunnallisesti, parantanut työskentelyolosuhteita ja edistänyt taiteilijoiden työllistymistä.

Liikelaiturin myötä tanssin tarjonta Pirkanmaalla on laajentunut ja saanut uuden, erilaisen näyttämön. Vuosittain Liikelaiturilla järjestetään lähes viisikymmentä esitystä tai tapahtumaa, jotka tavoittavat uusia toimijoita ja yleisöjä poikkeuksellisen hyvin. Toimintakonsepti mahdollistaa taiteilijoiden esillepääsyn tarjoamalla perinteisiä väyliä kevyemmän tavan järjestää esitystapahtumia. Liikelaituri on samalla lisännyt merkittävästi kentän yhteisöllisyyttä.

Näyttämö- ja esitystaiteen, sirkustaiteen ja tanssitaiteen valtionpalkinnoista päättää Taiteen edistämiskeskuksen esittävien taiteiden toimikunta.

Lisätiedot
Toiminnanjohtaja Piia Kulin
puh. 050 552 1138
piia.kulin (ät) sisasuomentanssi.fi

Toiminnanjohtaja Piia Kulinin kiitossanat

”Olemme erittäin onnellisia, iloisia ja ylpeitä saamastamme tunnustuksesta. Tämä palkinto vahvistaa ja antaa arvon rohkeille päätöksille ja tulevaisuuteen katsoville valinnoille, joita olemme tehneet omassa toiminnassamme juustohöylän sijaan.

Näitä rohkeita päätöksiä toivomme myös teiltä arvoisa ministeri Terho VOS-uudistuksen osalta. Suomen taiteen freelancer ja vapaa kenttä tarvitsee muutoksen ja pääosin tästä tarpeesta on saanut alkunsa käynnissä oleva uudistus.

Pelkkä lakitekstin muutos ja ns. määräaikaisuudet eivät riitä, vaan tarvitaan konkreettisia toimia vapaan kentän rahoituksen lisäämiseksi.

Me kiitämme arvoisaa Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhoa ja opetus- ja kulttuuriministeriötä, Taiteen edistämiskeskusta ja esittävien taiteiden toimikuntaa, toimintamme tukijoita ja yhteistyökumppaneita sekä niitä kymmeniätuhansia tanssitaiteesta nauttia ihmisiä, joiden parissa saamme työskennellä vuosittain.

Mutta erityisesti kiitos kuuluu pirkanmaalaisille tanssitaiteilijoille. Ilman teitä ei olisi Sisä-Suomen tanssin aluekeskusta, Pirkanmaan Tanssin Keskus ry:tä, Liikelaituria eikä saamaamme palkintoa. Tämä palkinto on teidän ja te olette todella ansainneet sen!”

Muualla verkossa

Kymmenen uutiset: pe 24.11. lähetys, aiheeseen liittyvä kohta alkaen kohdasta 12:20

Aamulehti: Tamperelainen tanssin vapaan kentän tila ja organisaatio Liikelaituri sai tanssitaiteen valtionpalkinnon

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote: Ministeri Terho jakoi kirjallisuuden, esittävien taiteiden ja monialaisen taiteen valtionpalkinnot

Tanssin tiedotuskeskus: Tanssitaiteen valtionpalkinto esitys- ja harjoitustila Liikelaiturille – esitystaiteen valtionpalkinnon pokkasi taidekollektiivi Wauhaus

Taiteen edistämiskeskus: Liikelaituri sai tanssitaiteen valtionpalkinnon

YLE uutiset: Taiteen valtionpalkinnoilla muistettiin kustannustoimittajaa, suomentajaa ja ”epätapahtumaa”

Liikelaiturin 5-vuotisjuhlavuosihaku

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa julistaa avoimen haun PTK ry:n jäsenille koskien vuoden 2018 Liikelaiturin 5-vuotisjuhlavuotta.

Liikelaituri viettää ensi vuonna 5-vuotisjuhlavuottaan ja haluamme juhlistaa sitä yhdessä PTK ry:n jäsenten kanssa. Avoimelle juhlahaulla haetaan Liikelaiturille valmiita teoksia, tulossa olevia demoja, jo olemassa oleviin konsepteihin (Laiturin lava, Lasten sunnuntai, Liikelaiturin klubi) sisältöehdotuksia tai muita taiteellisia konsepteja tai ideoita. Ehdotusten tulee olla julkisia tapahtumia ja niiden tulee tapahtua Liikelaiturilla tai sen läheisyydessä. Ehdotusten tulee tukea taiteellista työskentelyä, joten pelkkää kurssi- ja työpajatoimintaa ei toteuteta.

Juhlavuodelle ei tuoteta uusia teoksia tai raakaideoita vaan haetaan jo valmiina olevia, aikaisemmin toteutettuja tai tulossa olevia konsepteja, jotka voidaan kevyesti toteuttaa Liikelaiturilla. Valituille teoksille/konsepteille annetaan Liikelaituri käyttöön maksutta, maksetaan esityskorvaukset sekä varataan tuottajapalkkaan pieni resurssi. Valituille teoksille/konsepteille ei makseta muita tuotantokuluja, hankintoja, matkakuluja jne., vaan kaikki resurssit ohjataan palkkoihin.

Valitut teokset/konseptit vastaavat tapahtuman tuottamisesta itse. Tiedotusta ja markkinointia tehdään yhdessä seuraavasti:
– valittu teos/konsepti: markkinointimateriaalit, fb-tapahtuman luonti ja sähköisten kalenterien täyttö.
– aluekeskus: yleistiedottaminen mm. uutiskirje, jäsenpostit, fb ja mahdollinen lipunmyynti.

Liikelaiturin 5-vuotisjuhlavuosi -haun hakuaika on 14.11. – 10.12.2017. Ehdotukset toimitetaan määräpäivään klo 23.59 mennessä sähköpostitse osoitteeseen haku (ät) sisasuomentanssi.fi otsikolla ”Liikelaiturin juhlavuosi”.

Ehdotus saa olla max. 1 A4 ja sen mukaan ei laiteta cv:tä tai kuvia. Ehdotuksen tulee sisältää seuraavat kohdat:
– hakijan tiedot lyhyesti
– teoksen / demon / konseptin / idean esittely ja toteuttajien nimet
– Liikelaiturin tarve
– muutama toive esitys- / tapahtuma-ajankohdalle
– mahdolliset verkkolinkit

Sama hakija voi laittaa useamman ehdotuksen.

Tiedustelut:
Toiminnanjohtaja Piia Kulin
p. 050 552 1138 / piia.kulin (at) sisasuomentanssi.fi

Päätös Liikelaiturin 5-vuotisjuhlavuoden tapahtumista tehdään joulukuun 2017 aikana.

Liikelaiturin kesä

Liikelaiturin kesä tarjoaa avoimia harjoituksia, demoja sekä ensi-illan

Tänäkin kesänä Liikelaiturin kesäresidenssitaiteilijat takaavat monipuolisen kattauksen tanssitaidetta laidasta laitaan. Pistähän kalenteriin varaukset ja tule tanssin pariin Liikelaiturille! Luvassa työpajoja, avoimia ovia, demoja sekä FEMINA CATALOGUE -teoksen ensi-ilta.

Liikelaiturin kesäresidenssin aloittaa Sofia Peltoniemi, joka kehittää edelleen Yhteyksissä–lähestymistapaansa tutkien kontakti-improvisaation elementtejä sekä niihin liittyviä sosiaalisen tuen kokemuksia ja mahdollisuuksia avata uusia perspektiivejä. Ke 7.6.2017 klo 18-19.30 hän ohjaa Yhteyksissä-työpajan tanssin ja esittävien taiteiden harrastajille ja ammattilaisille. Ilmoittautumiset 1.6.2017 mennessä: sofia.peltoniemi (ät) gmail.com. Avoimissa ovissa su 11.6.2017 klo 17-19.30 pääsee tutustumaan Yhteyksissä–tuntiin sekä kontakti-improvisaatiojameihin, joissa jamitunnelmaa luomassa kontakti-improvisoija Tommi Rikkinen. Molempiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Kesäkuun kolme ensimmäistä viikkoa Liikelaiturilla työskentelee Anna Virkkunen yhdessä työryhmän Giulia Di Guardon, Laura Faarisen, Lotta Halisen sekä Linda Martikaisen kanssa. He tutkivat vieraantumisen ja solidaarisuuden teemoja Laura Lindstedtin romaanin Oneironin (2015) pohjalta. Keitä olemme ja mitä meistä jää jäljelle, kun siirrymme tutusta ja turvallisesta tuntemattomaan? Mikä meitä yhdistää ja mikä erottaa? Miten ja kenestä hakea lohtua vierauden keskellä? Residenssityöskentelyn tavoitteena on saattaa aluilleen tanssiteos, jonka työstämistä jatketaan syksyllä 2017. To 15.6.2017 klo 17-19 työryhmä pitää avoimet harjoitukset ja demo on to 22.6.2017 klo 18. Molempiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Juhannuksen jälkeen kolme viikkoa kesäresidenssissä työskentelee Tuija Touhunen. Hän aloittaa uuden teoksen työstämisen yhdessä Oona Leinosen ja Anna Pesosen kanssa. He tutkivat mm. yhteisön muodostamia sääntöjä, niiden noudattamista ja rikkomista sekä hiljaisuuden teemaa. Avoin harjoitus ja keskustelutilaisuus pidetään la 1.7.2017 klo 13-14 ja Vaikutuksia ympäröivästä -demo on su 16.7.2017 klo 14. Molempiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Heinäkuussa Liikelaiturilla Wilma Seppälä, Nelli Ojapalo ja Suvi Tuominen tarkastelevat naiseutta FEMINA CATALOGUE -esityskokonaisuudessa. Absurdin komiikan keinoin teos pohtii naiseuden representaation eri muotoja julkisissa esiintymisissä, nostamalla esiin myös viimeaikaisen debatin lännen ja idän naisten välisistä eroista mm. pukeutumisen estetiikassa. Naiseus on teemana ajankohtainen, mutta näyttämötaiteissa se osittain yhä esitetään vanhanaikaisten kliseiden ja mielikuvien kautta. FEMINA CATALOGUE murtaa näitä rakenteita sekä haastaa itsensä ja yleisön katsomaan naiseutta pintaa syvemmälle. Teoksen avoin harjoitus pidetään la 8.7.2017 klo 16-17.30 ja ammattilaisten työpaja järjestetään ke 19.7.2017 klo 18-20. Molempiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Lisäksi teoksen esitykset ovat la 22.7. ja su 23.7.2017 klo 18. Liput 5 / 3 €, maksu käteisellä. Työpajaan osallistuville on ilmainen pääsy esityksiin. Lippuvaraukset: feminacatalogue (ät) gmail.com.

Liikelaiturin kesäresidenssi –jakson päättää Tanssiteatteri TanssiBoxi, joka työstää heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa tanssidemoa Spaced out, joka saa ensi-iltansa Kaupin tähtitornilla Tapahtumien Yössä torstaina 10.8.2017. Demon lähtökohtina toimivat paikkasidonnaisuus, avaruusmatkailu sekä ihmisen ’pienuus’ suhteessa universumin laajuuteen. Tarkoituksena on käsitellä tanssidemon teemaa huumorin ja leikkimielisyyden kautta. Työskentelyn aikana järjestetään interaktiivinen ja liikkeellisesti yleisöä aktivoiva avoin harjoitus ti 25.7.2017 klo 14-16. Harjoitukseen on vapaa pääsy.

Kesän ohjelmisto tiiviissä muodossa (pdf-tiedosto).

Pirkanmaa ja Häme

Toiminnanjohtaja
Piia Kulin
gsm. 050 552 1138
piia.kulin(at)sisasuomentanssi.fi

Postiosoite:
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus
Yliopistonkatu 58 D
33100 Tampere