Liikelaiturin kesä: demoja sekä kaksi ensi-iltaa

Se on kesä taas ja Liikelaiturin valtaa upeat kesäresidenssitaiteilijat. Luvassa on monipuolinen kattaus tanssitaidetta laidasta laitaan: avoimia harjoituksia, aamutunteja, demoja ja esityksiä. Pistähän kalenteriin varaukset ja tule tanssin pariin Liikelaiturille!

Liikelaiturin kesäresidenssin aloittaa All Traces of Strange Dreaming -työryhmä: koreografi, ohjaaja Fuji Hoffmann sekä tanssijat Niko Arola, Hanna Kahrola, Oona Leinonen, Nelli Ojapalo, Janina Salmela, Wilma Seppälä ja Ida Teeri. Työryhmä harjoittelee teostaan, jonka inspiraationa on H.P. Lovecraftin novelli Call of Cthulhu (Cthulhun kutsu). Työryhmä on aloittanut yhteisen työskentelyn kesällä 2017 ja teosta on työstetty lyhyissä jaksoissa kuluneen vuoden aikana. Teoksen avoin harjoitus to 7.6. klo 19-20.30. Residenssin päättää su 10.6. klo 18 esitettävä demo, joka on ensimmäinen esitysmuotoinen versio prosessista. Liput 3 €, maksu käteisellä.

Kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa Liikelaiturilla työskentelee Elävä galleria -taiteilijaryhmä: Matti Haaponiemi, Disa Kamula, Linda Kuha, Sini Muranen ja Ilmari Tiitinen. Ryhmä koostuu tanssin, teatterin ja musiikin ammattilaisista. Ryhmä valmistelee ensi-iltaan Elävä galleria – tanssillisen installaation, jossa yleisöä rohkaistaan lempeästi astumaan ulos perinteisestä katsojan roolista aktiivisiksi osallistujiksi. Installaatio koostuu helposti lähestyttävistä interaktiivisista pienoisteoksista, joihin yleisö saa osallistua omalla tavallaan: katsoen, liikkuen, tanssien, leikkien, kysellen, kuunnellen, kokeillen, ihmetellen tai ihan vain läsnä ollen. Installaation avoimet harjoitukset ke 13.6. klo 18-20, vapaa pääsy. Esitykset pe 15.6. klo 18 (ensi-ilta) sekä la 16.6. klo 14 ja 18. Liput: 10 € / 5 €, maksu käteisellä. Lippuvaraukset 8.6. mennessä osoitteesta janne(ät)jotodo.fi

Kesäkuun ajan Liikelaiturilla valmistautuu Vaikutuksia Ympäröivästä -teoksen ensi-iltaan Oona Leinonen, Anna Pesonen ja Tuija Touhunen. Teoksessa tarkastellaan yhteiskunnan muodostamien sääntöjen ja normien noudattamista ja rikkomista, pohditaan mitä on tämän päivän suomalaisuus ja miten tähän kaikkeen liittyy hiljaisuus. Performatiivinen teos yhdistelee musiikkia, tanssia ja tekstiä. Esitykset pe 29.6. klo 18 ja la 30.6. klo 15, vapaa pääsy. Liikelaiturilla nähtävien esitysten lisäksi prosessiin kuuluvat erilaiset ulostulot eripuolilla Tamperetta kesäkuun aikana. Näitä voi seurata facebookissa tapahtumasta ”Vaikutuksia Ympäröivästä”.

Heinäkuun alussa työryhmä Matti Haaponiemi, Niina Kastari, Essi Koivula, Antti Marjakangas ja Mikko Turpeinen jatkavat toukokuussa aloitettua Like a virgin – taiteellista prosessia. Improvisatorinen teos on syntynyt ajatuksesta yhdistää moniaistillista esineiden tutkimista sekä kontakti-improvisatorista työskentelyä. Teoksessa kannustetaan näkemään kosketus moniulotteisena ja olennaisena tapana olla ihminen ja tavoitteena on tehdä näkyväksi, että kosketus liikuttaa. Like a virgin -demo pe 6.7. klo 14, vapaa pääsy. Ensi-iltansa teos saa 10.8.2018 Liikelaiturilla.

Heinäkuussa Liikelaiturilla sirkustaiteilija, -ohjaaja, klovni sekä tanssitaiteen ammattilaishäärääjä Reija Tapaninen työstää tulevaa ohjaustaan Sijainen. Sijainen on siirtymä. Ulkopuolisuuden koettelemus. Teos hajonneista unelmista. Se on sooloteos Reijalle, mutta näyttämöllä teoksen esittävät hänen kolme sijaistaan. Kahden viikon aikana hän tavoittelee kehollisia tuntemuksia, joita luopumisen teema hänessä herättää. Miten siirtyä kehollisesta esiintyjästä sivuun astujaksi, muin keinoin tulkitsijaksi? Sijainen-keskustelutilaisuus pe 20.7. klo 12-13, vapaa pääsy.

Lovekicks-teosta harjoitellaan Liikelaiturilla sekä kesä- että heinäkuussa. Lovekicks on Anniina Kumpuniemen koreografia kahdelle tanssijalle Katriina Kantolalle ja Antti Seppäselle. Teoksen äänisuunnittelija on Teemu Kiiskilä. Teoksen teemana on ”yhteinen rakkaustarina”. Teoksessa tanssitaan yleismaailmallista rakkaustarinaa etsien ja pohtien, millaisia tuntemuksia, kokemuksia ja liikahduksia rakkaus ja rakastuminen herättävät kehossa. Lovekicks-teoksen harjoitukset alkoivat heinäkuussa 2017 Lake Studios Berlin -residenssissä. Työryhmä pitää ammattilaisten ja tanssin ammattiopiskelijoiden maksuttomat aamutreenit ti 19.6. ja ke 20.6. klo 9-10 Liikelaiturilla. Lovekicks-demoesitys 31.7.2018 klo 19. Liput 5 €, maksu käteisellä.

Liikelaiturin kesäresidenssi –jakson päättävät Itävallassa asuvat ja pitkin Eurooppaa työskentelevät tanssitaiteilijat Elina Lautamäki ja Outi Valanto. Lautamäki kehittää residenssin aikana soolotanssia lokakuun Fallhöhe ensi-iltaa varten. Teos on nykysirkusta ja nykytanssia yhdistävä teos uskaltamisesta ja epäonnistumisesta. Soolon lähtökohtana on liikkeen ja materiaalin suhde; tilassa ja tanssin liikekielessä. Myös Outi Valanto käyttää residenssiajan tulevan sooloteoksensa työstämiseen. Demo la 4.8. klo 18, vapaa pääsy.

Tiivistetty kooste/aikataulu Liikelaiturin kesäresidenssijaksoista ladattavissa tästä.

Pirkanmaa ja Häme

Toiminnanjohtaja
Piia Kulin
gsm. 050 552 1138
piia.kulin(at)sisasuomentanssi.fi

Postiosoite:
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus
Yliopistonkatu 58 D
33100 Tampere