Vuoden 2019 Haihara residenssitaiteilija

Masi Tiitta. Kuvaaja: Yoshi Omori.

Haihara tanssitaideresidenssiin vuodelle 2019 on valittu helsinkiläinen tanssitaiteilija Masi Tiitta. Hän työskentelee koreografina, esiintyjänä ja dramaturgina uuden tanssin ja esitystaiteen kentällä. Tiitan teoksia on esitetty mm. Zodiak – Uuden tanssin keskuksen, Nykytaidetila Kutomon ja Mad House Helsingin näyttämöillä.

Haiharan residenssijaksolla Masi Tiitta valmistelee uutta La Mer -nimistä teosta yhdessä työryhmänsä kanssa. Työryhmään kuuluvat tanssitaiteilijat Hanna Ahti, Anna Maria Häkkinen, Anna Mustonen ja Anna Torkkel. La Mer on jatkoa aiheille ja materiaaleille, joiden parissa Tiitta on työskennellyt osittain saman työryhmän kanssa teoksissa Consolation (2017), Viola (2016), nimeämätön esitys (2016) ja Flute (2015).

 

Liikelaiturin kesäresidenssi 2019 haettavana

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa julistaa haettavaksi Liikelaiturin kesäresidenssin vuodelle 2019. Residenssin hakuaika on 1.11.-25.11.2018.

Liikelaiturin kesäresidenssi myönnetään kesä-heinäkuun ajalle ensisijaisesti pirkanmaalaisille tanssitaiteilijoille tai ryhmille taiteellista työskentelyä varten. Liikelaiturin kesäresidenssi voidaan myöntää myös alueen ulkopuolelta tuleville yksittäisille tanssitaiteilijoille tai työryhmille. Pirkanmaan ulkopuolelta tulevan hakijan tulee huomioida, että residenssi ei kata palkka-, matka- tai majoituskustannuksia.

Kesäresidenssitaiteilija voi työskennellä teoskeskeisesti tai halutessaan tehdä taiteellista työtään myös work in progress -periaatteella. Residenssitaiteilija voi työskennellä Liikelaiturilla yksin tai työryhmän kanssa.

Taiteilijalle tarjotaan työskentely- ja esitystila Liikelaituri 1-4 viikoksi. Pääsääntöisesti työskentely on 6 h/pv, siten että se voi mahdollistaa kahden taiteilijan työskentelyn saman päivän aikana. Tarpeen mukaan ja perustelujen kera Liikelaituri voidaan myöntää taiteilijalle myös pidemmäksi ajaksi.

Liikelaiturin kesäresidenssitoimintaan kuuluu, että valitut taiteilijat esittäytyvät julkisesti alueen ammattilaisille. Ammattilaisille kesäresidenssitaiteilijat antavat mahdollisuuden perehtyä syvällisemmin työskentelymetodeihinsa mm. avointen harjoitusten, työpajan, kurssin, demon tai ammattilaistapaamisen kautta. Lisäksi halutessaan taiteilijat voivat pitää julkisen näytön omasta työstään joko esityksen, presentaation, työpajan tai installaation muodossa.

Liikelaiturin kesäresidenssiä haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka lähetetään sähköpostitse 25.11.2018 klo 23.59 mennessä osoitteeseen: haku (ät) sisasuomentanssi.fi
Kirjoita otsikoksi: Kesäresidenssi. Vapaamuotoisen hakemuksen tulee sisältää:

– hakijan tiedot ja lyhyt esittely sekä työryhmän jäsenten esittelyt
– tiivis työskentelysuunnitelma
– alueen ammattilaisille suunnattu toiminta
– mahdollinen julkinen esiintyminen
– aikataulutoiveet, jos pidemmästä ajasta kyse perustelujen kera

Tiedustelut

Toiminnanjohtaja Piia Kulin p. 050 552 1138 / piia.kulin (ät) sisasuomentanssi.fi

Päätökset Liikelaiturin kesäresidenssistä tehdään joulukuun 2018 aikana.

Haihara tanssitaideresidenssi haettavana

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa julistaa haettavaksi Haihara tanssitaideresidenssin maaliskuulle 2019. Kyseessä on valtakunnallinen haku ja hakuaika on 27.9.-21.10.2018.

Haihara tanssitaideresidenssi myönnetään maaliskuun 2019 ajaksi yhdelle tanssitaiteilijalla tai työryhmälle. Residenssiin kuuluu asunto sekä harjoitustilaa Haiharasta ja Liikelaiturilta tarpeen mukaan. Lisäksi maaliskuun residenssityöskentelystä maksetaan 2 400 € aluekeskuspalkka kahdelle taiteilijalle.

Haiharan asunto on käytössä koko maaliskuun ajan. Asunnossa voi majoittua yhteensä neljä henkilöä, joko residenssitaiteilijan perhe tai työryhmän jäseniä. Asunto on 80 m² pitäen sisällään 3h ja keittiön. Makuupaikat ovat seuraavasti: makuuhuone 2 sänkyä, työhuone 1 sänky ja olohuone vuodesohva. Lisäksi asunnossa on wc ja suihku. Residenssitaiteilijalla on mahdollisuus käyttää sopimuksen mukaan samassa pihapiirissä olevaa saunaa. Petivaatteet, pyyhkeet ja ruoanlaittovälineet kuuluvat residenssiasuntoon.

Haiharan harjoitustila sijaitsee samassa pihapiirissä olevassa päätalossa ja se on kooltaan n. 120 m². Lisäksi Liikelaituri on tarvittaessa käytössä harjoitustilana tarpeen mukaan. Harjoitustilatarve sovitaan valitun taiteilijan kanssa erikseen.

Haihara tanssitaideresidenssi myönnetään vapaan kentän tanssitaiteilijalla taiteelliseen työskentelyyn. Työskentely voi olla teoskeskeistä, work in progress -työskentelyä tai taiteellista hanke- tai projektitoimintaa. Tanssitaideresidenssillä tarjotaan vapaalle kentälle kaivattuja resursseja työskentelyyn valtakunnallisesti. Lisäksi residenssitaiteilijaa rohkaistaan vuorovaikutukseen alueen tanssitaiteilijoiden kanssa.

Haihara tanssitaideresidenssiä haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka lähetetään sähköpostitse 21.10.2018 klo 23.59 mennessä osoitteeseen: haku (ät) sisasuomentanssi.fi Kirjoita otsikoksi: Haihara residenssi. Vapaamuotoisen hakemuksen tulee sisältää:

– hakijan tiedot ja lyhyt esittely sekä mahdollisten työryhmän jäsenten esittelyt

– tiivis työskentelysuunnitelma, jossa tuodaan esille työskentelyn tavoitteet sekä mahdollinen Haiharan alueen asukkaille tai alueen ammattilaisille suunnattu toiminta esim. avoimet harjoitukset, työpaja, demo, esitys tmv. sekä työskentelytilatarve

– lisäksi liitteeksi hakijan cv (max. 2 A4)

Haihara taidetanssiresidenssi toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.


Lisätiedot

Haihara: https://www.tampere.fi/haiharan-taidekeskus.html

Tiedustelut

Ajalla 1.10.-17.10.2018 toiminnanjohtaja Piia Kulin

p. 050 552 1138 / piia.kulin (ät) sisasuomentanssi.fi

Päätökset Haihara tanssitaideresidenssistä tehdään lokakuun 2018 aikana.

Haiharan tanssiresidenssitaiteilijat

Maaliskuussa Haiharan tanssitaideresidenssissä työskentelee S-projekti, joka koostuu Heli Keskikallion ja Linda Martikaisen rinnakkain työstettävistä sooloesityksistä Phhhhh ja Meeting Him. Työryhmään kuuluvat lisäksi puku-/tilasuunnittelija Siru Kosonen sekä äänisuunnittelija Jyri Pirinen.
 
Keskikallio käsittelee työssään Phhhhh pehmeyttä olemisen laatuna sekä sen synnyttämiä merkitysmaailmoja aistisen ja kulttuurisen luennan kautta. Martikainen tarkastelee ja kysyy Meeting Him -soolossaan sukupuolen kehollisia olemisen tapoja sekä laatuja henkilökohtaisen kehokokemuksensa kautta herkistyen omille maskuliinisille ja feminiinisille olomuodoilleen. Yhdessä he pohtivat mitä sooloesitys on tai mitä se voisi olla, etenkin suhteessa siihen mitä soolotyöhön on historiallisesti latautunut erityisesti tanssitaiteen ja koreografian kontekstissa.

Heli Keskikallio on helsinkiläinen koreografi, esiintyjä ja opettaja. Hänen töitään on esitetty mm. Kaktus, UrbanApa ja URB -festivaaleilla sekä Platform Nord -symposiumissa Norjassa. Keskikallio on valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta koreografin maisteriopinnoista keväällä 2016. Ennen tätä hän on valmistunut Savonia-Ammattikorkeakoulusta tanssinopettajaksi vuonna 2010. Taiteellisen työnsä ohella Keskikallio on toiminut pedagogina mm. Länsi-Suomen opiston tanssitaiteen linjan vastaavana opettajana.

Linda Martikainen on Helsingissä asuva koreografi ja tanssija. Martikainen työskentelee sekä esittävän taiteen että tanssielokuvan parissa. Hänen töitään on esitetty mm. UrbanApa -festivaalilla sekä Loikka -tanssielokuvafestivaalilla Helsingissä. Martikainen on mukana Creative Meeting Point -residenssivaihto-ohjelmassa, joka on kaksivuotinen taiteellinen yhteistyöprojekti Hongkongin ja Suomen välillä. Lisäksi hän toimii aktiivisesti Helsingin Alppilassa sijaitsevassa taidetila Virgiiniassa. Martikainen valmistui tanssitaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2016. Tätä ennen hän suoritti tanssijan ammattitutkintonsa Itävällassa, Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD). Taiteellisen työn ohella Martikainen ohjaa somaattisia tanssi- sekä kehonhuoltotunteja soveltaen mm. BASI Pilates-metodia.
 
Phhhhh ja Meeting Him demot
Haiharan kartanolla
Ti 27.3.2018 klo 19 (arvioitu kesto n 2h, mukaanlukien keskustelu)
Vapaa pääsy! Yleisöpaikkoja on rajallisesti, joten ilmoittaudu osoitteeseen sprojekti.production (ät) gmail.com
 
Lisäksi tanssin ammattilaisille järjestetään työpajat / aamutunnit seuraavasti:
Linda Martikaisen työpaja 6.3. klo 10-13 Haihara
Heli Keskikallion työpaja 8.3. klo 10-13 Haihara
 
Linda Martikaisen aamutunti 12.3. 9.30-11 Liikelaituri
Heli Keskikallion aamutunti 14.3. 9.30-11 Liikelaituri
 
 Haihara taidetanssiresidenssin toteuttaa Sisä-Suomen tanssin aluekeskus yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.

Meeting Him, kuva: Liina Aalto-Setälä

Phhhhh, kuva: S-projekti

Haihara tanssitaideresidenssi haettavana

Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaa julistaa haettavaksi Haihara tanssitaideresidenssin maaliskuulle 2018. Kyseessä on valtakunnallinen haku ja hakuaika on 20.9.-22.10.2017.

Haihara tanssitaideresidenssi myönnetään maaliskuun 2018 ajaksi yhdelle tanssitaiteilijalla tai työryhmälle. Residenssiin kuuluu asunto ja harjoitustila Haiharasta sekä Liikelaiturilta lisätyöskentelytilaa tarpeen mukaan. Lisäksi valitulle taiteilijalle maksetaan aluekeskuspalkka 2 400 € maaliskuun residenssityöskentelystä.

Haiharan asunto on käytössä koko maaliskuun ajan. Asunnossa voi majoittua yhteensä neljä henkilöä, joko residenssitaiteilijan perhe tai työryhmän jäseniä. Asunto on 80 m² pitäen sisällään 3h ja keittiön. Makuupaikat ovat seuraavasti: makuuhuone 2 sänkyä, työhuone 1 sänky ja olohuone vuodesohva. Lisäksi asunnossa on wc ja suihku. Residenssitaiteilijalla on mahdollisuus käyttää sopimuksen mukaan samassa pihapiirissä olevaa saunaa. Petivaatteet, pyyhkeet ja ruoanlaittovälineet kuuluvat residenssiasuntoon.

Haiharan harjoitustila on käytössä maaliskuun 2018 ajan seuraavasti: ma klo 13-16.30, ti klo 9-16, to klo 9-16 ja pe klo 9-16. Harjoitustila sijaitsee samassa pihapiirissä olevassa päätalossa ja se on kooltaan n. 120 m². Lisäksi Liikelaituri on tarvittaessa käytössä harjoitustilana tarpeen mukaan.

Haihara tanssitaideresidenssi myönnetään vapaan kentän tanssitaiteilijalla taiteelliseen työskentelyyn. Työskentely voi olla teoskeskeistä, work in progress -työskentelyä tai taiteellista hanke- tai projektitoimintaa. Uudella tanssitaideresidenssillä tarjotaan vapaalle kentälle kaivattuja resursseja työskentelyyn valtakunnallisesti. Lisäksi residenssitaiteilijaa rohkaistaan vuorovaikutukseen alueen tanssitaiteilijoiden kanssa.

Haihara tanssitaideresidenssiä haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka lähetetään sähköpostitse 22.10.2017 klo 23.59 mennessä osoitteeseen: haku (ät) sisasuomentanssi.fi
Kirjoita otsikoksi: Haihara residenssi. Vapaamuotoisen hakemuksen tulee sisältää:
– hakijan tiedot ja lyhyt esittely sekä mahdollisten työryhmän jäsenten esittelyt
– tiivis työskentelysuunnitelma, jossa tuodaan esille työskentelyn tavoitteet sekä mahdollinen Haiharan alueen asukkaille tai alueen ammattilaisille suunnattu toiminta esim. avoimet harjoitukset, työpaja, demo, esitys tmv. sekä työskentelytilatarve Liikelaiturilla.
– lisäksi liitteeksi hakijan cv (max. 2 A4)

Haihara taidetanssiresidenssi toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa.

Lisätiedot

Haihara: www.tampere.fi/kulttuuripalvelut/toimipisteet/haihara/residenssitoiminta/haiharanresidenssi.html

Tiedustelut
Ajalla 25.9.-17.10.2017 toiminnanjohtaja Piia Kulin
p. 050 552 1138 / piia.kulin (ät) sisasuomentanssi.fi

Päätökset Haihara tanssitaideresidenssistä tehdään lokakuun 2017 aikana.

Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kansainvälinen residenssivaihto

Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen ja saksalaisen Nordwind-festivaalin residenssiyhteistyö tuo yhteen kaksi nuorta tanssitaiteilijaa: suomalaisen Outi Yli-Viikarin ja saksalaisen Jule Flierlin. Outi Yli-Viikari on Tampereella työskentelevä tanssi- ja kuvataiteilija, Jule Flierl on Berliinissä toimiva tanssitaiteilija.

Residenssiin valitut taiteilijat Jule Flierl ja Outi Yli-Viikari tapasivat ensimmäisen kerran Berliinissä elokuussa 2012. Varsinainen residenssityöskentely alkaa tammikuussa 2013, jolloin Jule Flierl työskentelee 7.- 20.1. Tampereella ja Outi Yli-Viikari työskentelee 7. – 31.1. Berliinissä.

Yli-Viikari työstää residenssin aikana sooloprojektiaan, jossa impulsseja liikekokeiluille antavat ihmisen rakentamat asuintilat ja -rakenteet Flierl työstää residenssin aikana omaa äänen ja liikkeen yhteyttä loop-tekniikan kautta tutkivaa sooloaan. Henkilökohtaisen taiteellisen työskentelyn lisäksi taiteilijavaihdon keskiössä on Yli-Viikarin ja Flierlin välille syntyvä työtapojen ja -ympäristön dialogi –  kohtaaminen, jossa erilaiset lähestymistavat ja kokemukset ympäristöstä risteävät.

Työskentelyresidenssin aikana taiteilijat käyvät dialogia maiden välillä Skypen ja sähköpostin välityksellä. Työskentely ja taiteilijoiden välinen dialogi avataan yleisölle kahdessa demo-esityksessä.

Demo-esitysten ajankohdat
Jule Flierl avaa residenssityöskentelynsä yleisölle sunnuntaina 20.1.2013 Hällä-näyttämöllä Tampereella. Outi Yli-Viikari osallistuu esitysiltaan Skypen välityksellä harjoitustilasta Eden Studiosta Berliinistä.

Outi Yli-Viikari avaa residenssityöskentelynsä yleisölle maanantaina 28.1.2013 Dock 11- Teatterissa Berliinissä. Jule Flierl osallistuu illan taiteilijakeskusteluun paikanpäällä.

Projektin toteutumisen Tampereella mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston avustus.

Lue lisää toteutuneesta residenssistä täältä

Pirkanmaa ja Häme

Toiminnanjohtaja
Piia Kulin
gsm. 050 552 1138
piia.kulin(at)sisasuomentanssi.fi

Postiosoite:
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus
Yliopistonkatu 58 D
33100 Tampere