Teokset

Lauantaina 12.11.2011

Tanssiteatteri TanssiBoxi: Lyylien tyyli
Sara Kovamäki ja Anu Castrén: Pakkasen puolella
Maija Ikonen ja Outi Yli-Viikari: Tandem
Diina Bukareva: Kävely Tampereen äänimaisemiin

FLAMENCON ILTA – kolme näkökulmaa flamencoon

Anu Silvennoinen ja työryhmä: Desire Machines
Suvi-Maria Helin ja työryhmä: Flamencokerho
Marja Rautakorpi ja Riina Korhonen: Kuuran kosketus

Sunnuntaina 13.11.2011

HETKI NYKYTANSSILLE
Tanssiteatteri TanssiBoxi: Istuva rumpu Tools Loose
Musta Kollektiivi: Leipää ja sirkushuveja

VAPAAkollektiivi: Ihana ja hieno(avoin harjoitus)

BUTON KOSKETUS
Raisa Foster: Nymphaea Noir
Mythopoetic Theatre: Myytit

Lyylien tyyli

Lauantaina 12.11.2011 klo 10.30 ja klo 12.45 Siperian aukio. Vapaa pääsy!

Tanssiteatteri TanssiBoxi

koreografia ja tanssi: Mia Tiihonen, Katriina Kantola, Terhi Pinomäki-Lenick
musiikki: Martti Servo & Napander: Manuli, Tesoma
Richard Armstrong Whiting: Guilty

kesto: n. 10 minuuttia

Nykytanssiteos kolmen mieleltään nuoren ikäneidon nostalgisesta paluusta menneisyyteen ja ajan kultaamiin muistoihin, omia rajoja ja fysiikan lakeja rikkoen. Teos käsittelee vanhenemista ja ihmisiän karttumista positiivisena ilmiönä. Vaikka fyysinen kehomme antaa ajan myötä periksi, pysyy mielemme silti virkeänä ja muistomme ajan kultaamina.

Pakkasen puolella

Lauantaina 12.11.2011 klo 11.45 Keskustori ja klo 12.30 Hämeenpuisto (”pallosuihkulähteen” edustalla) Vapaa pääsy!

koreografia ja tanssi: Sara Kovamäki ja Anu Castrén
ääni ja musiikki: JEP-orkesteri

Pakkasen puolella on syntynut tarpeesta luoda liikkeellä valoa ja lämpöä kaamoksen keskelle.

Tanssivaa iloittelua ja liikepurkauksia keskellä kaupunkia!

Tanssija-koreografit Anu Castrén ja Sara Kovamäki ovat valmistaneet yhteistyönä dueton Pakkasen puolella, jossa liikutaan läpi marraskuiden kohmeen ja koleuden. Huurre, harmaus ja halla tanssivat sulassa  sovussa yhdessä Anun ja Saran kanssa kaupungin kaduilla.

Enteilevän talven äänimaisemaa luo JEP-orkesteri.

Tandem

Lauantaina 12.11.2011 klo 13-14. Lähtö Kuninkaankadulta klo 13.00. Vapaa pääsy!


Improvisaatio-esitys
esiintyjät: tanssitaiteilijat Maija Ikonen ja Outi Yli-Viikari

Lähtö: Kokoontuminen klo. 13.00 Hesburger -hampurilaisravintolan edessä Kuninkaankadulla.

Ulko-osuus: Kuninkaankadulla, kesto n. 30 min.
Näyttämö-osuus: Hällä-teatterissa, kesto n. 30 min.
Yleisökeskustelu esityksen jälkeen.

HUOM! Yleisöä kehoitetaan pukeutumaan lämpimästi tuplakalsareihin, sillä esityksen ulko-osuus kestää puoli tuntia.

Tanssitaiteilijat Maija Ikonen ja Outi Yli-Viikari avaavat helmikuussa 2010 alkaneen liiketutkimuksensa yleisölle demo-esityksen muodossa. Improvisaatioon pohjautuvassa esityksessä tanssijat soluttautuvat kävelykadun ihmisten joukkoon Kuninkaankadulla, josta siirrytään Hällä-teatteriin ja esitys jatkuu näyttämöllä.

”Tandem-improvisaatioesityksen kehyksenä toimivat liike- ja kompositioharjoitukset, joita olemme keksineet ja kehittäneet prosessin aikana. Työskentelyn keskiössä on työprosessi itsessään; ajatusten rönsyilyn ja ideoiden välillä loputtomaltakin tuntuvan muuntumiskapasiteetin tutkiminen. Inspiraation ja prosessin lähteinä ovat olleet mm. fyysinen kontakti, fyysinen varovaisuus, kiipeily, kävely, arki-elo ja päivittäistavarat.”

Yleisö saa käsiohjelman ja ohjeet esityksen seuraamiseen paikanpäältä.

Esitykseen on vapaa pääsy.

Kävely Tampereen äänimaisemiin

Lauantaina 12.11.2011 klo 14.30-16.30. Lähtö Hällä-näyttämön edestä (Hämeenkatu 25) klo 14.30. Vapaa pääsy!

kävelylle johdattelee tanssija-koreografi Diina Bukareva

Rajoittuuko ympäristön kokeminen kehollisiin aisteihin? Toistuuko mikään kokemus täysin samanlaisena uudelleen? Kuinka muistomme kaupunkiympäristöstä muuttuvat, kun lähestymme niitä uudelleen?

Lähdemme kävelylle Hämeenkadulta Hällä-näyttämön edestä (Hämeenkatu 25) klo 14.30. Kävelyretkellämme pysähdymme kuuntelemaan ympäristöä ja pyrimme kohtaamaan aistimaan kohtaamamme tilanteet koko kehollamme. Reittimme pysyy keskustan alueella ja kävely kestää noin tunnin.

Työpajan idea perustuu Diina Bukarevan maisteriopintojensa yhteydessä kehittämään koreografiseen metodiin. Tässä lähestymistavassa kokemus kaupunkiympäristöstä tuodaan toiseen tilaan uudelleen tulkittavaksi. Samankaltaisesta lähestymistavasta on syntynyt Bukarevan yhdelle tanssijalle ja muusikolle tekemä koreografia ReBodied, joka esitettiin heinäkuussa 2011 Lontoossa.

”Kaupunkiympäristön kuuntelu ei itsessään ole uusi ajatus. Yhdysvalloissa tällaisen lähestymistavan esittelivät koreografi Hope Mohr ja säveltäjä Michelle Nagai ”äänikävelyjen” (soundwalks) muodossa syksyllä 2006.

Koreografiseen työskentelymetodiini pohjautuen Kävely Tampereen äänimaisemiin -teos huomioi muistin ulottuvuuden kokemuksen päättymisen jälkeen. Kävelyn jälkeen palaamme Hällään, missä meillä on mahdollisuus elää uudelleen retken mieleenpainuvimmat tilanteet ja yrittää kehollistaa ne uudelleen sen pohjalta, mitä niistä muistamme. Pohdimme, kuinka kaupunkiympäristön ärsykkeet meissä kehollistuvat ja kuinka ne jäävät elämään kehollisina ja kuvallisina muistoina.”

Työpaja herkistää osallistujat ympäristön äänille. Se on henkilökohtainen matka omaan
kokemusmaailmaan. Työpaja avaa mahdollisuuden kaupungin näkemiseen ja aistimiseen uudessa valossa sekä antaa työkaluja elinympäristön kokemiseen keholähtöisesti.”

Varauduthan säänmukaisin varustein.

Flamencon ilta – kolme näkökulmaa flamencoon

Lauantaina 12.11. klo 19-20.30 Hällä-näyttämöllä
Kolmen esityksen illassa nähdään teokset Desire Machines, Flamencokerho ja Kuuran kosketus
Liput 18 / 10 € lippuvaraukset: kirsi.soini(a)sisasuomentanssi.fi / 044 023 8138

Desire Machines (work in progress)

Illan aloittava Desire machines on tanssitaiteilija Anu Silvennoisen ja laulaja-muusikko Reetta Sariolan alkuperäisideasta liikkeelle lähtenyt tutkimusmatka, joka tutkii teknisen ja orgaanisen rinnakkaiselon lisäksi filosofisemmalla tasolla inhimillisen halun, haluamisen ja halun loppumisen jatkuvaa kiertokulkua.

Desire Machines on tutkimusmatka orgaanisen ja teknisen kohtaamiseen: mitä tapahtuu, kun flamencotanssi sekä klassinen laulu ja äänimaisema kohtaavat toisensa sekä teknisen maailman, joutuvat loop-koneeseen ja moninkertaistuvat? Minkälaisen äänimaiseman ja tunnelman luo moninkertaistettu flamencokoputtelun ja rytmittelyn matto ja miten sen kohtaa puhdas, koulutettu ihmisääni, monistettuna, pirskottuna ja rikottuna? Minkälainen uusi maailma syntyy näistä kohtaamisista?

Desire Machines lähtee rakentamaan liikkeellistä ja äänellistä tilaa tyhjästä, kokeillen ja uutta luoden, tutkimaan mihin tällainen kohtaaminen johtaa.

Flamencokerho (work in progress)


kuvat: Karoliina Veijo

Flamencokerhossa kohtaavat toisensa runo, rytmi ja tanssi. Flamencokerho -nimi viittaa niin työskentelymuotoon kuin itse esitykseen. Keskiössä ovat vuorovaikutus, kontakti, yhdessä tekeminen ja leikkiminen. Työryhmä pohtii miten voisi estradille viedyssä flamencoteoksessa säilyttää mukana piirteitä flamencon alkukantaisemmasta sosiaalisesta ja improvisatorisesta muodosta, sulkematta sitä kuitenkaan vain tekijöidensä väliseksi kommunikaatioksi.

Flamencokerholaisilla on jokaisella oma pääasiallinen ilmaisumuotonsa. Yhdistävänä tekijänä heidän välillään on yhteinen compás (rytmi) ja palmas (taputus). Palmeron tehtäviin flamencokokoonpanossa kuuluu rytmin tekeminen taputuksin ja kannustaminen. Palmero on harvoin pääfocuksessa, mutta hänen tehtävänsä yhteisen rytmin säilyttäjänä ja taustatukena on äärimmäisen tärkeä. Kerholaiset pyrkivät säilyttämään tuon kannustavan ja kuuntelevan palmeron asenteen tekemisessään, säestäen näin muita ja luoden avoimen ja turvallisen ympäristön johon on mahdollista saapua uusia kerholaisia myös flamencon rajojen ulkopuolelta. Teos nostaa esiin arvoja kuten läsnäolo, heittäytyminen sekä toisen tukeminen ja kannustaminen.

Kerhon koolle kutsuja/Vastaava kerhon täti: Suvi-Maria Helin

Muut kerholaiset: Otso Krunasta, Terhi Tiainen

Teoksen ensi-ilta on suunnitteilla syksylle 2012. Ennen sitä Flamencokerho- työryhmä täydentyy uusilla jäsenillä ja tekee kerhodemoja yleisön edessä.

Kuuran kosketus

koreografia ja tanssi: Marja Rautakorpi ja Riina Korhonen
kitara: Juho Koskimies, laulu: Ulla Mäkilä, laulu ja palmas: Tove Djupsjöbacka, viulu: Johanna Rautakorpi

Kuuran kosketus on Riina Korhosen ja Marja Rautakorven esikoisteos, joka sai ensi-iltansa 13.5.2011 Kanneltalossa Helsingissä. Teos kuvaa kahden flamencotanssijan mielen maisemia, yksinäisiä ja yhteisiä polkuja kaamoksen keskellä Juho Koskimiehen säveltämään musiikkiin. Nykyflamencon ja perinteisen flamencon keinoin tekijät luovat tummasävyisen ja paljaan kuvauksen ympäröivästä maailmasta, jossa toisen ihmisen läsnäololla on suuri voima.

kesto n. 30 minuuttia

Kuuran kosketus esitetään Liikettä!-festivaalilla lauantaina 12.11.2011 osana Flamenco-iltaa klo 19-20.30.
Flamenco-illassa nähdään myös Suvi-Maria Helinin Flamencokerho (work in progress) ja Anu Silvennoisen Desire Machines (work in progress)

Sunnuntai 13.11.2011

Hetki nykytanssille

Sunnuntaina 13.11.2011 klo 14-15.15 Hällä-näyttämöllä.

Hetki nykytanssille sisältää kaksi esitystä: Tanssiteatteri TanssiBoxin Tools Loose ja  Musta Kollektiivin Leipää ja sirkushuveja (work in progress).
Liput 18 / 10 €. Lippuvaraukset: kirsi.soini(a)sisasuomentanssi.fi / 044 023 8138

Istuva rumpu – esitys peruttu! Tilalla nähdään TanssiBoxilta Tools Loose

TOOLS LOOSE
Esityksessä tanssijat, muusikot ja valoteknikko ovat intensiivisessä kommunikaatiossa keskenään. Teoksessa on kaksi tanssijaa, kaksi muusikkoa ja valomies, joista jokainen osallistuu teoksen kulkuun tasavertaisena taiteilijana, kokoajan improvisoiden ja kuunnellen toisiaan. Jokainen teoksen esitys on ennakoimaton kohtaaminen.

Esiintyjät:
Tanssiteatteri TanssiBoxi

Tanssi: Katriina Kantola ja Mia tiihonen
Lyömsoittaja: Janne Tuomi
Kitaristi: Topias Tiheäsalo
Valoteknikko: Tero Koivisto

Leipää ja sirkushuveja

Musta Kollektiivi
Tanssi ja koreografia: Elsa Heikkilä, Maija Ikonen, Helena Kekäläinen, Nadja Pärssinen

kesto 10-15 minuuttia

Musta Kollektiivi esittää otteen tulevasta nykytanssiteoksestaan Leipää ja sirkushuveja. Teos saa ensi-iltansa 20. tammikuuta 2012 Hällä-näyttämöllä Tampereella. Leipää ja sirkushuveja on naisellinen iloittelu, jossa ulkonäöllä, identiteetillä ja seuralla on merkitystä! Työprosessissa tutkitaan naiseutta tanssijoiden omia kokemuksia lähtökohtana käyttäen.

Ihana ja hieno

Hällä-näyttämöllä sunnuntaina 13.11.2011 klo 16-17. Vapaa pääsy

koreografi: Janina Rajakangas
tanssijat: VAPAAkollektiivi: Maija Ikonen, Maria Kananen, Terhi Kuokkanen, Outi Yli-Viikari, Janita Rantanen (vierailija) ja Sonja Pälli (harjoittelija)

musiikki: HAYDN Clavier Concerto in F, Hob. XVIII_3_ I. AllegroMusica Antiqua Amsterdam & Ton Koopman

Teoksessa tutkimme täydellisyyden teemaa. Joskus tuntuu, että meillä on kuva täydellisyydestä, johon kaikki pyrimme. Tarve saavuttaa tämä täydellisyyden kuva tekee meistä matkalla toistemme kaltaisia. Katsoessani ihmisten käyttäytymistä perheessäni, ystävissäni ja julkisilla paikoilla kuvittelen heidän seuraavan kirjoittamattomia sääntöjä. Näyttää siltä, että hyvä yksilö on osa suurempaa samankaltaisten yksilöiden joukkoa. Vaatiiko joukkoon liittyminen meiltä täydellisyyteen pyrkivää käyttäytymistä?

Tässä teoksessa haluan tutkia näitä ilmiöitä ja kommunikoida tanssin kielen kautta. Esimerkiksi unisonossa pyrimme liikkumaan samassa muodossa, samalla energialla ja esteettisessä harmoniassa. Haluan tutkia unisonoa ilmiönä ja pyrkiä ymmärtämään mitä se kommunikoi katsojalle. Pyrkimuksenä on luoda teos, joka nostaa ajatuksia täydellisyyteen pyrkimisen kieroutumisesta.

– Janina Rajakangas

Buton kosketus

Festivaalin päättää sunnuntaina 13.11.2011 klo 18-20 Teatteri Telakalla Buton kosketus -esitysilta, jossa nähdään kaksi esitystä: Raisa Fosterin Nymphaea Noir sekä butoh.name Mythopoetic Theatren Myytit.
Liput esitysiltaan 18 / 10 €. Lippuvaraukset: kirsi.soini(a)sisasuomentanssi.fi / 044 023 8138

Nymphaea Noir

kokonaiskonsepti ja esitys: Raisa Foster
musiikki: Nymphea: Kaija Saariaho (sävellys), Kronos Quartet (esitys)

Nymphaea Noir on strukturoitu improvisaatioteos, jonka lähtökohtana on Kaija Saariahon sävellys Nymphea. Foster jatkaa aiemmista teoksistaan tuttujen teemojen – sosiaalisiin rooleihin liittyvien odotusten ja ennakkoluulojen – käsittelyä, mutta tällä kertaa butoh-työskentelyn avulla. Teoksessa etsitään myös vapauden kokemusta, sekä rationaalisen, teknisen hallinnan että intuitiivisen, kehosta virtaavan ilmaisun keinoin. Saariahon musiikin herkkyys ja kirkkaus mutta myös raastava väkivalta luo vankan pohjan moniaistiselle näyttämölliselle tapahtumalle.

www.raisafoster.com

Myytit


kuva: Yuri Popov

butoh.name Mythopoetic Theatre

ohjaaja: Osku Leinonen
esiintyjät ja esityksen toteutus: Masha Salangina ja Osku Leinonen
video ja projisoinnit: Liudmila Kartoshkina

Myytit yhdistää tekijöiden omaa kokemusta elämästä ja butosta, kauneudesta ja hiljaisuudesta sekä Liudmila Kartoshkinan videoprojisointeja.

Butoh esitys Myytit on syntynyt kokemuksista; kokemuksista olla kosketuksissa arkitodellisuuden tuolla puolen kumpuaviin todellisuuksin, uniin, toiveisiin, lihaan, muinaisuuteen, kiveen, kehon muistiin, tuleen, saveen, varjoon, valoon, järveen, hiljaisuuteen, elolliseen, poistuvaan, unohdettuun, mereen, lehtikasoihin, ihmisten mielen muistiin, unen ja arkitodellisuuden väliin jääviin alueisiin, spiraaliin, vuoreen, arkiseen, katuun, pisaroihin, lumeen, rukiiseen, ihmiseen, tyhjyyteen, lepakoihin, alas-suuntaan, tuuleen, äitiin, askeleeseen, mutaan, valkoiseen, mahdottomaan, levolliseen, kauniiseen, pieneen, saareen, talvenseisojaan. Arjessa toteutuva uni, unessa tapahtuva arki.

Luoda esitys kokemuksista, muistoista ja kohtaamisista? Tarvitaan hiljaisuutta. Butoh on hiljaisuutta, jotta maisema voisi avautua ja kokemus syntyä, yhdessä katsojan kanssa, yhdessä katsojan elämäntarinan kanssa. Näyttämölle syntyy maisema. Ajaton kysymys. Esitys, myytti sisältää ja muistuttaa, säilyttää tärkeät kysymykset, isot kysymykset. Muisti. Ihmiskunnan muisti. Tehdä muistoja katsojien kanssa. Ruumiin, tilan, energian, mielen ja hengen kanssa. Maisema. Ihminen. Kokemus.

Ryhmän kotisivut osoitteessa: www.butoh.name

Pirkanmaa ja Häme

Toiminnanjohtaja
Piia Kulin
gsm. 050 552 1138
piia.kulin(at)sisasuomentanssi.fi

Postiosoite:
Sisä-Suomen tanssin aluekeskus
Yliopistonkatu 58 D
33100 Tampere